24-11-07

Loopkledij: kledingtips en eigenschappen die de kwaliteit beïnvloeden

Veel sporters laten zich vaak ontmoedigen door weersomstandigheden. Toch biedt goede sportkleding een oplossing voor elk seizoen. In de herfst, als het buiten frisser wordt, trekt u een trainingsjack of een sweatshirt aan. Om de benen tegen afkoeling te beschermen zijn de zogenaamde running pants prima geschikt. Is de buitentemperatuur warm, dan zijn een T-shirt of een hemd en een korte broek voldoende. Bij felle zon is een zonnebril en een petje aan te bevelen...

Sportkleding moet ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur constant blijft zodat vitale functies normaal kunnen blijven functioneren Natuurlijke materialen zoals katoen nemen veel vocht op en zijn veel grover dan synthetische stoffen.  Het door en door natte kledingstuk blijft aan de huid plakken; door de verdamping van het opgehoopte vocht loopt u bij een lage buitentemperatuur en sterke wind snel een onderkoeling op. De kleding moet daarom het zweet en de hitte goed naar buiten afvoeren.  De synthetische materialen zijn hiervoor de oplossing.  Ze voeren het zweet af naar buiten.  Zo blijft de huid aangenaam droog en de plaatselijke onderkoeling blijft achterwege.

Kledingtips en eigenschappen van goede sportkledij of loopkledij:

Gore-Tex
Koop vooral kledij die een vocht-en temperatuurregeling bevatten.
Sportkledij moet vooral makkelijk kunnen ademen.  Het materiaal waaruit de kleding gemaakt is, heeft een dubbele functie: voorkomen dat vocht en wind binnendringen én zorgen dat het transpiratievocht naar buiten kan.  Gore-Tex voldoet aan deze eisen.

Comfort
Sportkleding moet heel gemakkelijk zitten.  Te strakke kledij kan de bloeddoorstroming belemmeren en krampen veroorzaken.

Onderhoud van sportkleding of loopkledij
Gemakkelijk onderhoud is heel belangrijk gezien de periode van gebruik en intensiteit ervan.  Na elke training of match moet je ze immers wassen, dus moet de kwaliteit hoog zijn.

Seizoenen
Kleed u op koude dagen met meerdere lagen over elkaar.  Daardoor ontstaan er meer isolerende en dus warme luchtlagen tussen de verschillende kledingstukken dan wanneer u alleen een dikke trui en een jas draagt. Bij warm weer is kleding best loszittend, koel en licht van kleur, vermits donkere kleuren het zonlicht aantrekken.

Veiligheid
Tijdens de wintermaanden is het al gauw donker.  Opvallende kledij met reflecterende fluo-strips moeten je laten opvallen voor het verkeer buiten.  De meeste ongelukken met joggers vinden namelijk plaats in het donker.

13:04 Gepost door in Artikels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: loppkleding, loopkledij |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.