24-11-07

Loopkledij: kledingtips en eigenschappen die de kwaliteit beïnvloeden

Veel sporters laten zich vaak ontmoedigen door weersomstandigheden. Toch biedt goede sportkleding een oplossing voor elk seizoen. In de herfst, als het buiten frisser wordt, trekt u een trainingsjack of een sweatshirt aan. Om de benen tegen afkoeling te beschermen zijn de zogenaamde running pants prima geschikt. Is de buitentemperatuur warm, dan zijn een T-shirt of een hemd en een korte broek voldoende. Bij felle zon is een zonnebril en een petje aan te bevelen...

Sportkleding moet ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur constant blijft zodat vitale functies normaal kunnen blijven functioneren Natuurlijke materialen zoals katoen nemen veel vocht op en zijn veel grover dan synthetische stoffen.  Het door en door natte kledingstuk blijft aan de huid plakken; door de verdamping van het opgehoopte vocht loopt u bij een lage buitentemperatuur en sterke wind snel een onderkoeling op. De kleding moet daarom het zweet en de hitte goed naar buiten afvoeren.  De synthetische materialen zijn hiervoor de oplossing.  Ze voeren het zweet af naar buiten.  Zo blijft de huid aangenaam droog en de plaatselijke onderkoeling blijft achterwege.

Kledingtips en eigenschappen van goede sportkledij of loopkledij:

Gore-Tex
Koop vooral kledij die een vocht-en temperatuurregeling bevatten.
Sportkledij moet vooral makkelijk kunnen ademen.  Het materiaal waaruit de kleding gemaakt is, heeft een dubbele functie: voorkomen dat vocht en wind binnendringen én zorgen dat het transpiratievocht naar buiten kan.  Gore-Tex voldoet aan deze eisen.

Comfort
Sportkleding moet heel gemakkelijk zitten.  Te strakke kledij kan de bloeddoorstroming belemmeren en krampen veroorzaken.

Onderhoud van sportkleding of loopkledij
Gemakkelijk onderhoud is heel belangrijk gezien de periode van gebruik en intensiteit ervan.  Na elke training of match moet je ze immers wassen, dus moet de kwaliteit hoog zijn.

Seizoenen
Kleed u op koude dagen met meerdere lagen over elkaar.  Daardoor ontstaan er meer isolerende en dus warme luchtlagen tussen de verschillende kledingstukken dan wanneer u alleen een dikke trui en een jas draagt. Bij warm weer is kleding best loszittend, koel en licht van kleur, vermits donkere kleuren het zonlicht aantrekken.

Veiligheid
Tijdens de wintermaanden is het al gauw donker.  Opvallende kledij met reflecterende fluo-strips moeten je laten opvallen voor het verkeer buiten.  De meeste ongelukken met joggers vinden namelijk plaats in het donker.

13:04 Gepost door in Artikels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: loppkleding, loopkledij |  Facebook |

22-11-07

Aankooptips loopschoenen

Hardlopen is gezond voor lichaam en geest!
Meer en meer mensen ontdekken de positieve effecten die hardlopen heeft op hun gezondheid en hun dagelijks functioneren. Naast deze positieve effecten, levert hardlopen ook een behoorlijke belasting van spieren, pezen en gewrichten op. Deze belasting wordt veroorzaakt door de volgende factoren:
 • Tijdens het hardlopen krijgen spieren, pezen en gewrichten bij de landing maar liefst tot 3,5 keer het lichaamsgewicht te verduren.
 • Hardlopen is een cyclische beweging, dat wil zeggen dat spieren en gewrichten bij iedere stap op precies dezelfde wijze belast worden.
 • Niet iedereen heeft een voettype waarmee een perfecte voetafwikkeling mogelijk is

  Enkele tips voor als je nieuwe hardloopschoenen wilt gaan aanschaffen

 • Breng als je nieuwe schoenen gaat kopen je oude loopschoenen mee: het slijtpatroon van de zool en de stand van de hielkap zeggen veel over jouw manier van lopen.
 • Kies niet per definitie voor de schoen met de meeste demping: sommige lopers hebben meer behoefte aan stabiliteit dan aan demping.
 • De duurste schoen is niet altijd de beste: kies voor de schoen die het beste bij jouw individuele wensen en eisen past.
 • Pas nieuwe schoenen met de sokken die je ook daadwerkelijk gebruikt tijdens het lopen: dit voorkomt dat de schoen in de winkel perfect lijkt te passen en dat dat thuis met dikkere of dunnere sokken niet meer zo is.
Belangrijke eigenschappen van loopschoenen
Demping
Tijdens het hardlopen krijgen spieren, pezen en gewrichten bij de landing maar liefst 3,5 x het lichaamsgewicht te verduren. Een goede demping is dan ook van groot belang om blessures te voorkomen. De tussenzolen van hardloopschoenen bestaan dan ook altijd uit goed dempende materialen zoals PU, EVA of MEVA. Naast dempende tussenzolen hebben de meeste merken hun eigen specifieke dempingssystemen die in de hiel en /of voorvoet worden ingebouwd (bijvoorbeeld Nike Air , Asics Gel, Adidas Adiprene).
Stabiliteit en sturing
Niet iedere loper heeft een perfecte voetafwikkeling. De perfecte afwikkeling verloopt van buitenzijde hiel (landing) naar grote teen (afzet). Hiervoor is het noodzakelijk dat de voet tijdens de afwikkeling licht naar binnen kantelt (proneert) Deze pronatie zorgt voor de natuurlijke demping van de voet. PRONEREN moet dus!  Een groot gedeelte van alle hardlopers kantelt bij de afwikkeling van de voet te ver naar binnen (overproneren) Hierdoor wordt de kans op overbelasting van spieren, pezen en gewrichten aanmerkelijk groter. Om dit overproneren te voorkomen moet een schoen dus over voldoende stabiliteit beschikken.

Vaak wordt overpronatie beperkt doordat de tussenzool van de schoen aan de binnenzijde harder is dan aan de buitenzijde. Modellen die overmatige pronatie voorkomen worden aangeduid met de term 'Anti Pronatie'. Om sterke overpronatie te voorkomen beschikken sommige modellen hardloopschoenen over extra constructies aan de binnenzijde van de schoen. Modellen in deze categorie worden vaak aangeduid met de term 'Motion Control'.
Pasvorm
Pasvorm is bij hardloopschoenen zeer belangrijk.
Alle technologie in hardloopschoenen komt pas echt tot zijn recht als de schoen perfect past. De belangrijkste aandachtspunten hierbij zijn:
 • De schoen moet bij de hiel perfect aansluiten en gedurende de volledige afwikkeling absoluut niet slippen.
 • Een schoen moet in de lengte over voldoende teenruimte beschikken: te kleine schoenen verhogen de kans op pijnlijke tenen en blauwe nagels.
 • Breedte van de schoen moet perfect aansluiten bij de breedte van de voet. Te brede schoenen verhogen de kans op blaren en verminderen de stabiliteit.
Footscan
Om overbelasting te voorkomen is het kiezen van de juiste schoen extreem belangrijk. Een van de belangrijkste aspecten hierbij is het voettype. Het voettype bepaalt namelijk in grote mate de manier van afwikkelen en dat bepaalt weer in belangrijke mate het type schoen dat het meest geschikt is. Met een Footscan kun je je voettype laten bepalen.
  
Succes met je aankoop, laat je goed adviseren!

17:30 Gepost door in Artikels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hardlopen, schoenen kopen, tips |  Facebook |

20-11-07

Overgewicht

Klachten en symptomen
De eerste en meest voorkomende klachten zijn het zich niet lekker voelen en een chronische vermoeidheid. Ook kunnen klachten optreden als spataderen, menstruatiestoornissen, lage rugpijn en gewrichtsklachten. Op termijn kunnen ernstige tot zeer ernstige klachten ontstaan zoals: hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekte, galsteenziekte en zelfs bepaalde soorten van kanker.

Oorzaak
De oorzaak van overgewicht is duidelijk: het lichaam krijgt meer energie (door middel van voeding) binnen dan het verbruikt. Dit leidt dan onvermijdelijk tot vetopslag en gewichtsvermeerdering. Daarbij kunnen veel factoren een rol spelen.
• Verkeerde eetgewoonten en de samenstelling van het voedselpakket. Vooral overmatige vetconsumptie speelt een belangrijke rol.
• Het hongergevoel kan verstoord zijn, waardoor iemand bijna voortdurend honger heeft.
• Abnormaal eetgedrag kan ook een psychische oorzaak hebben. Spanningen, frustraties, agressie of teleurstellingen worden als het ware 'weg gegeten'.
• Ook kan er sprake zijn van erfelijke factoren of een stofwisselingsziekte. De stofwisseling is dan zo traag, dat minder moet worden gegeten dan wat 'normaal' gevonden wordt. Deze ziekte moet worden behandeld door een arts.
• Er zijn ook geneesmiddelen die als bijwerking gewichtsvermeerdering hebben.

Gezond gewicht
Er zijn vele grafieken en tabellen die u alles vertellen over het ideale gewicht dat bij uw leeftijd en lengte past. De meest bekende is de body mass index (BMI) Dit gegeven is slechts een gemiddelde, maar is wel een belangrijke indicatie voor het hebben van een gezond gewicht. De BMI kan op eenvoudige manier worden bepaald door de volgende rekensom:

BMI = Gewicht (in kg)
―――――――――
Lengte (in m)²

BMI
De BMI wordt gebruikt als afgeleide maat voor de vetmassa, maar is minder goed bruikbaar bij kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met zeer veel spiermassa. Wanneer u een BMI van 30 of hoger heeft is het noodzakelijk dat u aan gewichtsvermindering doet. Ook bij een BMI tussen de 25 en 30, in het bijzonder als u al gezondheidsproblemen heeft, is het verstandig om aan gewichtsvermindering te doen.
Bij personen die dezelfde BMI hebben, kan de hoeveelheid vet in de buikholte aanzienlijk verschillen en daarmee het risico voor de gezondheid. De middelomtrek is een maat voor de hoeveelheid vet in de buikholte. Veel vet in de buikholte is een belangrijke risicofactor voor onder andere diabetes mellitus II en hart- en vaatziekten.

Middelomtrek
De middelomtrek wordt gemeten op het smalste deel van de middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. De meting is erop gericht om mensen met een BMI boven de 30 en met BMI tussen de 25/30 en een ongunstige vetverdeling te achterhalen.
Onderstaande indeling geldt voor volwassenen van 18 tot ongeveer 60 jaar.

Middelomtrek mannen (in cm) - Beoordeling en advies
<94 probeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico)
94-102 nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld)
102 en hoger probeer af te vallen (verhoogd risico)

Middelomtrek vrouwen(in cm)- Beoordeling en advies
<80 probeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico)
80-88 blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld)
88 en hoger probeer af te vallen (verhoogd risico)

Wanneer moet u een arts raadplegen
Ga nooit zo maar op eigen houtje lijnen. Zeker wanneer u in korte tijd erg veel afvalt, is het risico groot dat u een tekort krijgt aan allerlei noodzakelijke voedingsstoffen. Overleg dus altijd eerst met uw huisarts. Dit geldt in het bijzonder als u naast overgewicht ook nog andere gezondheidsklachten heeft. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een deskundige organisatie of een diëtist.

Hoe is overgewicht te voorkomen
Eten en drinken leveren de energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en bewegen. Voor een gezond gewicht en dus ter voorkoming van overgewicht, moet er een evenwicht zijn in de hoeveelheid energie die de voeding levert en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt. De energiebehoefte verschilt van persoon tot persoon. De hoeveelheid energie die verbruikt wordt hangt namelijk af van verschillende factoren: geslacht, leeftijd, gewicht, hoeveelheid aan beweging en de duur en zwaarte van de inspanningen die verricht worden. Overgewicht kan dus worden voorkomen door een juiste samenstelling van uw voeding. Uw voeding moet zo zijn samengesteld, dat het lichaam precies voldoende bouw en brandstoffen naar binnen krijgt om goed te kunnen functioneren. Belangrijk is dat de voeding gevarieerd is en dat er niet te veel tussendoortjes worden genuttigd. Ook kunt u beter geen maaltijden overslaan en niet te veel alcohol drinken. Alcohol bevordert namelijk de eetlust. Ook lichaamsbeweging draagt bij aan voorkoming van overgewicht en een algemeen betere gezondheid. Op de intersite van het Voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/ kunt u uitgebreide informatie vinden over onder andere de verschillende energiebehoeften (uitgedrukt in calorieën) per persoon en een caloriechecker.

Wat kunt u er zelf aan doen
In Nederland heeft bijna de helft van de mannen en veertig procent van de vrouwen overgewicht. In geval van overgewicht helpt vijf tot vijftien procent gewichtsvermindering de eerder genoemde gezondheidsrisico’s aanzienlijk te verkleinen.
De samenstelling van een aangepast voedingspatroon (dieet) kunt u het beste met een diëtist overleggen. De diëtist is in staat om het dieet aan uw persoonlijke situatie aan te passen.

Veel mensen denken negatief over een dieet. Dit is vaak ten onrechte, want een dieet betekent niet altijd dat u minder moet gaan eten. Het houdt vooral in dat de verhouding van de voedingsmiddelen beter in balans wordt gebracht.

Meestal kunt u gewoon blijven eten wat u lekker vindt en worden alleen het tijdstip van eten en de samenstelling van het menu gewijzigd. Met een op uw persoonlijke situatie afgestemd dieet bent u in staat uw gewicht binnen bepaalde grenzen langdurig constant te houden.

Enkele algemene aanwijzingen om verantwoord af te vallen en te voorkomen dat de kwijtgeraakte kilo’s er snel weer bijkomen:
• Een gemiddeld gewichtsverlies van een halve tot een kilo per week
• Een gevarieerd eetpatroon met een beperkte hoeveelheid calorieën
• Het beperken van de hoeveelheid vet
• Matig zijn met voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd
• Het drinken van alcohol beperken
• Regelmaat aanbrengen in het eetpatroon en rustig eten
• Meer bewegen

Het Voedingscentrum kan u over de samenstelling van uw maaltijden informeren. Zij hanteren daarbij de Schijf van Vijf. De voedingsmiddelen zijn hierbij onderverdeeld in vijf categorieën. Door gevarieerd te kiezen uit alle vijf vakken wordt de basis gelegd voor een gezond dagmenu. Tevens zijn voor de vijf vakken basisvoedingsmiddelen aanbevolen hoeveelheden opgesteld. En om het u gemakkelijker te maken om te kiezen, heeft het voedingscentrum een keuzetabel gemaakt.

Afslankmiddelen
Er zijn veel afslankmiddelen en kuren verkrijgbaar. Deze bevatten vaak vezelrijke producten die een 'vol' gevoel geven en zo het hongergevoel voorkomen. Andere producten zijn zogenaamd energiebeperkt. Ze bevatten noodzakelijke voedingsstoffen als eiwitten en mineralen, maar leveren minder energie dan het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Daardoor gaat het lichaam de vetvoorraad aanspreken.
Voor alle afslankmiddelen geldt dat u ze het beste in overleg met uw huisarts of diëtist kunt gebruiken.

Het gebruik van vochtafdrijvende middelen, vermageringskuren, afslankpillen, laxeermiddelen, hormoonkuren en middelen die de stofwisseling veranderen, is niet aan te bevelen. Veel van deze middelen zijn in Nederland niet vrij verkrijgbaar. Het op eigen initiatief gebruiken van sommige van deze producten is gevaarlijk en erg kostbaar. Het effect van deze middelen is bovendien van korte duur, waardoor u weer snel op uw oude gewicht komt. Alleen een aangepast voedingspatroon heeft blijvend effect.

Het ideale gewicht bestaat niet. U moet zich lekker en gezond voelen en zeker niet afgaan op wat de reclame voorschrijft. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft het volgen van een dieet niet altijd vervelend en moeilijk te zijn. Een bezoek aan de diëtist kost vaak minder geld dan allerlei afslankmiddeltjes en geeft bovendien meer kans op een blijvend resultaat.

Bron: http://duursporters.net

12:34 Gepost door in Artikels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: overgewicht, afvallen, dieet, bmi |  Facebook |

15-11-07

Steken in de zij

De steek in de zij van de sportman: wat doe je eraan en hoe vermijd je hem?

Wat kan je doen om een steek in de zij te laten verdwijnen? De beste en eenvoudigste manier is ervoor zorgen dat je geen steek in de zij krijgt. Hieronder vind je een aantal tips over voeding, opwarming en ademhaling, die ervoor zouden moeten zorgen dat die vervelende en klassieke steek in de zij je plezier niet komt vergallen.

Tips om een steek in de zij te laten verdwijnen

• Druk met je hand op de pijnlijke plek.
• Buig je lichaam in de richting van de pijnlijke plek terwijl je uitademt.
• Loop langzamer of stop helemaal indien de pijn te hevig wordt.
• Concentreer je op je ademhaling: langzaam, diep en regelmatig ademen vanuit de buik.
• Staak de inspanning helemaal indien de pijn voortduurt en adem rustig. Herneem de inspanning
zeer geleidelijk wanneer de pijn verdwenen is.
• Raadpleeg een arts indien de pijn zeer hevig en hardnekkig is. Het zou wel eens een symptoom
van een buikziekte kunnen zijn.

 
Tips om geen steek in de zij te krijgen

- Het middenrif opwarmen
Tijdens een loopwedstrijd wordt het middenrif zwaar op de proef gesteld. Je kunt het dus beter
opwarmen alvorens het te belasten: keer het natuurlijke ademhalingsproces om door diep
door de mond in te ademen terwijl je de buik intrekt. Vervolgens adem je uit terwijl de buik uitzet.
Herhaal een tiental keren.

- Altijd zeer geleidelijk versnellen
Start de wedstrijd rustig en versnel vervolgens het ritme zeer geleidelijk zodat de bloedtoevoer op de
juiste manier verloopt.

- Luister tijdens de inspanning naar je ademhaling
Een steek in de zij is dikwijls het gevolg van een verstoord ademhalingsritme.
Luister goed en concentreer je, zeker in het begin, op je ademhaling: inademen en vervolgens diep
uitademen zonder overdrijven. En daarna, naarmate de inspanning toeneemt, moet de
uitademingsfase steeds langer en completer zijn.

- Dikwijls kleine slokjes drinken
Veel drinken in één keer is nadelig voor het vervolg van je inspanning. Je moet voldoende drinken en
het is van het grootste belang dat dat met regelmatige tussenpozen gebeurt.

- Wacht op het einde van de spijsvertering
Je wacht best op het einde van de spijsvertering om te gaan sporten. Drie uur wachten na de laatste
maaltijd lijkt aangewezen. Waarom? Omdat het bloed tijdens het spijsverteringsproces naar het
spijsverteringskanaal wordt gestuurd en er dus minder doorbloeding is in het middenrif. En het is
algemeen geweten dat een kramp in het middenrif een van de oorzaken is van een steek in de zij.
Bron: http://www.e-gezondheid.be/

22:10 Gepost door in Artikels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: steek in de zij, gezondheid |  Facebook |

13-11-07

De voordelen van hardlopen

Hardlopen of joggen heeft een heleboel voordelen, hieronder zou ik er enkele willen opnoemen:

Je fysieke conditie gaat er drastisch op vooruit, omdat de omzetting van koolhydraten en suikers in ATP (brandstof voor de spieren) veel efficiënter gaat verlopen, je word minder snel moe als je iets doet

Je herstelt ook veel sneller na een zware inspanning                                      

Tijdens het lopen wordt endorfine aangemaakt. Deze stof heeft een licht euforische uitwerking op de geest en werkt als een natuurlijk antidepressivum. Je gaat het leven veel positiever bekijken!

De hartslag in rust gaat drastisch omlaag. Tevens slaap je dieper en sneller na een sportprestatie. Slaap wordt daardoor efficiënter en je kunt over het algemeen met korter slapen toe.

Het gevoel om een half uur of meer achter elkaar te kunnen hardlopen geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen. Het is letterlijk een kick om te ontdekken dat je dat kunt.

Door een verandering van je lichamelijke behoeften verandert je eetpatroon. Je gaat vanzelf meer koolhydraten en minder vetten eten. Je wordt gezonder door beter eten.

Je vochtbehoefte gaat drastisch omhoog. Het wordt gemakkelijk om je twee liter water per dag te drinken waardoor je je lichaam schoonspoelt.

Je verbrandt ongeveer één Kcal per KG lichaamsgewicht per Kilometer hardlopen. Voor een persoon van 80 kg die totaal 30 km loopt is dat dus ongeveer 2400 kcal per week. Dat scheelt dus bijna een dag eten! Op die manier wordt afvallen wel heel erg makkelijk!

18:45 Gepost door in Artikels | Permalink | Commentaren (1) | Tags: voordelen, lopen, joggen, gezond |  Facebook |